Binnenshuis tuinieren

(Hier wordt aan gewerkt!)

Er zijn heel wat mogelijkheden om binnenshuis een heel jaar lang door te tuinieren. Veel mensen zaaien hun pepers of tomaten in vroeger voorjaar, maar met alles wat we nu voorhanden hebben, kan je binnenshuis veel meer en langer groenten, fruit & kruiden kweken dan je dacht! Ik doe mijn best om je wegwijs te maken in de vele opties die er bestaan!

Natuurlijk zijn er een aantal belangrijkste elementen die je in acht moet nemen om succesvol groenten (en andere planten) binnenshuis op te kweken.

  • plaats
  • licht & lampen
  • warmte
  • vocht
  • voeding

Net zoals in de moestuin, zijn deze 5 factoren van heel groot belang. Als je ergens faalt, dan is je project al gedoemd om te mislukken. Zorg dat deze goed zijn en het opzetten van een “indoor garden” wordt al een stukje makkelijker.

Gelukkig zijn er een heleboel toestellen beschikbaar, die een aantal zaken een pak vereenvoudigen voor jou. We noemen ze “Smart Gardens”. Smart Gardens zijn overigens niet zo goedkoop, maar met enkele eigen middelen kan je zelf je eigen binnenhuis-tuintje slimmer maken!

Plaats

Je kan – indien je een goede zuidgerichte locatie hebt en liefst geen blokkage door andere objecten zoals gebouwen – aan een raam groenten opkweken.

Je kan op eender welk plekje in huis wel iets kweken, als je de plaats ervoor hebt. Alleen zal jouw aanpak verschillen.

Zie je het grootser in, kan je ook altijd in de hoogte beginnen kweken. Bijvoorbeeld kweken in verschillende etages adhv bijvoorbeeld een voorraadstelling of andere plantenrekjes. In de hoogte kweken, zorgt altijd voor een grotere plaatsbesparing.

Ook in speciale kweektenten of kweekkastjes kan je beginnen kweken. Sommigen kunnen zelfs ingebouwd worden in je huidige keukenmeubilair. Het kan er heel technologisch aan toegaan als het moet.

Licht & lampen

Voor dit onderdeel heb ik een aparte pagina gemaakt. Allen naar: het licht!

Warmte

Planten hebben warmte nodig om te groeien. De ene plant kan wat koelere temperaturen aan, de andere hebben het graag tropischer (zoals tomaten, pepers en courgettes).

Er zijn heus wel enige plaatsen in huis waar het lekker warm is. Misschien heb je zelfs vloerverwarming? Of heb je een computer of tv box die flink warm wordt… op die plaatsen kan je tijdelijk je zaailingen laten opkiemen, diegene die veel warme eisen om te kiemen.

Een andere optie is: een warmtemat. Ze bestaan in verschillende formaten en sommigen hebben een thermostaat, zodat de temperatuur mooi gelijk blijft. Andere matten hebben geen thermostaat en kunnen soms te warm worden. Voor die matten is het handig om een warmte schakelaar in te zetten. De voeler steek je in de aarde. Wanneer de temperatuur is bereikt, welke je hebt ingesteld, schakelt de mat zich terug uit. Wordt het te koud, schakelt hij zichzelf weer in. Simpel en ook doeltreffend.

Vooral tomaten, aubergines & capsicums (pepers, paprika’s) houden van veel warmte. Een temperatuur van 22-25 graden zorgt al voor een flinke kiemingsvoorsprong. Als je weet dat sommige pepers tot wel 4 weken durven wachten met kiemen op een lagere temperatuur, dan is de keuze wel snel gemaakt. Immers, hoe langer de zaden in het vocht liggen, des te groter de kans op rotting door schimmels.

De volgende items komen er snel aan 😉

Vocht

Over water en planten kunnen eveneens boeken geschreven worden. Belangrijk voor de planten zijn: toevoer van water naar de wortels en de luchtvochtigheid. Meestal is het laatste niet echt een probleem, maar een te kort kan meestal opgelost worden door ergens een schaaltje in de buurt te zetten met water of door af en toe eens water te vernevelen over de planten.

Daarnaast heb je misschien ook al gehoord van hydrocultuur. Bij dat laatste kan er spontaan een beeld van oma’s kleikorrels tevoorschijn komen. Het is wel zo dat de “Smart Gardens” bijna allemaal op dat principe zijn gebaseerd.

Het lijkt raar dat een plant met zijn wortels constant in het water zit. Je zou denken dat ze net zouden rotten, maar het tegendeel is waar.