Paprika

Paprika’s waren één van de eerste vruchtgroenten waar ik in aanraking mee kwam. Als kind zag ik mijn nonkel paprika’s kweken in potten tegen een zuidelijke muur. In het begin van de zomer zagen ze groen en tegen het einde van de zomer, rood. Dat was fascinerend. Al had hij wel maar een 3 à 4 vruchten per plant toen.

Toen ik mijn eerste serre had, twee jaar geleden, was dit naast tomaten dé groente om te kweken in mijn serre.

Voor diegenen die het nog niet wisten: een groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika. Dat is de reden waarom ze regelmatig in prijs verschillen van gele, oranje en rode paprika’s in de winkel. De rijpe paprika’s hangen langer aan de plant, maw: time is money 😉

Veel paprika’s én pepers vallen onder dezelfde wetenschappelijke naam “Capsicum Annuum“. Maar in de volksmond zijn de niet hete of zoete pepers “paprika’s” en de hetere versies “pepers”.

De wetenschappelijke naam suggereert dat de plant éénjarig (annuum) is, maar eigenlijk is het een meerjarige plant, als je hem onder de juiste omstandigheden kan overwinteren.

Teeltzorgen

Als je zelf de plantjes wil opkweken vanuit zaad, dan begin je best wel vroeg; wil je op tijd kunnen oogsten. Een serre is niet verplicht als je vroege soorten hebt en tegen een warme zuidmuur kan kweken, maar wel aan te raden.

Het beste start je in februari en ten laatste de eerste helft van maart in ons klimaat. Sommigen onder ons durven wel al eens in januari beginnen, maar dat is niet nodig.

Net zoals pepers, tomaten en aubergines is een minimum temperatuur van 20-22 graden of zelfs iets hoger vereist om het zaad vlotjes te laten kiemen. Een verwarmde propagator of warmtemat is echt wel handig. Want: hoe langer de kiemen duurt, des te meer kans op rotting van het zaad.

Je kan ze zaaien in perspotjes of eerst in een bakje en daarna verspenen naar aparte P8 of P9 potjes wanneer de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen (dus niet de kiemblaadjes).

Om geen iele plantjes te hebben, raad ik aan de opkweek te doen onder groeilampen (zeker wanneer je vroeg op het jaar start).

Telkens wanneer de worteltjes onderaan de potjes beginnen doorkomen, mag de plant verpot worden naar een groter potje.

In een mooie, warme zomer of aan een warme zuidmuur zal de paprika ook buiten een mooi opbrengst opleveren. Persoonlijk houd ik ze liever in de warmte van een serre. Daar zullen ze ook veel sneller rijpen.

Rassen

Voor de buitenteelt zoek je best “vroege” rassen. Let erop wanneer je de catalogi doorbladert.

Net zoals bij pepers zijn er heel wat soorten zoete pepers of paprika’s.

Bruine & paarse paprika’s. Qua smaak was de chocolade paprika ok. De paarse was onrijp niet te eten en rijp was het ook niet echt om naar huis te schrijven. De naam blijf ik momenteel nog schuldig.

DSC_9807
Paarse paprika, maar eigenlijk nog niet rijp.

De paprika Barancio (zie eerste foto’s), eigenlijk een snack paprika, leverde anno 2015 een enorme oogst aan kleine, oranje, langwerpige, zoete paprika’s op van 6 a 8 cm lengte. Een aanrader als je graag al eens wat groenten wil meenemen om te snacken.

Je hebt nóg kleinere paprika’s als je wil: cherry bomb. Ook al waren ze wel zoet en aromatisch. Ze waren net iets te klein vond ik en als je ervan beet, had je onmiddellijk een zaadlijst mee. Beetje jammer.

Naast de “standaard” blok paprika’s heb je de zoete puntpaprika’s die je ook steeds meer in de winkel lijkt tegen te komen.

Ook de Alma paprika is de moeite waard, want deze is ook perfect om te drogen en als paprika poeder te gebruiken, heb ik me laten vertellen.

chili_seeds_alma_paprika_2
Alma paprika

Aangezien de meeste paprika’s rond of blokvormig zijn, vergeet je dat er ook zoiets bestaat als niet pikante langwerpige (Sweet) Cayenne pepers:

sweet_cayenne_2

Tips

Men zegt dat je best de eerste paprika(‘s) aan een plant wegneemt als ze nog groen zijn, zodat niet alle energie gaat naar die eerste paprika, maar dat er nog energie gestoken wordt in de aanmaak van nieuwe vruchtbeginselen.

Enkele stokken als steun zijn handig als de plant begint door te hangen van de vruchten.

Je kan eigenlijk gerust twee à drie planten vlak bij elkaar zetten. Ze schijnen daar geen problemen mee te hebben. Dat resulteert in een hogere opbrengst per vierkante meter natuurlijk 🙂

Paprika planten in de winkel zijn vaak duur als het seizoen al een tijdje bezig is. Ik heb al prijzen van 10+ euro gezien. Wees er op tijd bij!