Tomaten

De tomaten zijn voor mij één van de belangrijkste pronkstukken uit de tuin. Vooral omdat eigen tomaten over het algemeen veel beter smaken dan de waterige tomaten die je in de winkel koopt. En je kan ze in zoveel verschillende gerechten verwerken, rauw of warm. Mijn favoriete manier is natuurlijk het maken van mijn eigen tomatensauzen. Meestal een mengeling van allerlei tomaten.

Er bestaan belachelijk veel leuke soorten tomaten om te kweken:

  • de typische ronde tomaten
  • gigantische beefsteak type tomaten
  • liguria type (soort Italiaanse smaak tomaat)
  • Coeur de boeuf  types
  • pruim tomaten
  • kerstomaten
  • paprika tomaat (lijkt van vorm op een paprika)
  • witte, gele, oranje, blauwe, paarse, tricolor, groen, gestreepte…
  • perziktomaatjes met een fluwelen schil
  • extreem zoete tomaten

Teeltzorgen

Tomaten kan je zowel binnen als buiten telen, maar de meest aangewezen manier is vooral in de serre, aangezien de tomatenplaag elke zomer vele slachtoffers maakt. Maar geen nood, het is mogelijk om zonder veel problemen (en zonder chemische producten) tomaten in openlucht te kweken. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar staan en beperk het aantal trossen tot max 3 à 4. Je kan je zelfs beperken tot één tros per plant – je mag ze dan ook dichter op elkaar plaatsen – dan krijg je een snellere oogst én dubbeldikke tomaten als we James Wong mogen geloven (zie tips).

Mijn favorieten

Een lijst van favorieten maken is niet zo simpel. Ik kan namelijk héél moeilijk kiezen soms. Maar er zijn toch wel een aantal rassen die me zeker bijgebleven zijn, de voorbije jaren

  • Black cherry: een van de lekkerste bruin-paarse kerstomaten die er zijn, lekker zoet
  • Green grape: geel-groene kerstomaat, lijkt op een dikke druif, ook lekker zoet
  • Yellow Belgian: zacht vruchtvlees, weinig zaadjes, lijkt bijna op een mango wanneer je hem middendoor snijdt
  • Millefleur: letterlijk overladen met honderden bloemen en heel kleine kerstomaatjes, friszurige toets
  • Ananas tomaat: prachtige, drie-kleurige tomaat
  • Rose de Berne: heel speciale rozige kleur die je zelden of niet ziet in de winkel, ook heel aromatisch

Tips

Zot op weetjes en tips over tomaten? Klik hier: mijn verzamelde tomaten tips.

Advertenties
%d bloggers liken dit: