Eigenlijk is ajuin spotgoedkoop. In het najaar zie ik regelmatig een zak van 5kg liggen in de winkels voor slecht 2euro. De reden dat ik nog steeds zelf ajuinen kweek is eenvoudig: plantuitjes of plantsjalotten zijn niet heel duur en nemen eigenlijk géén extra plaats in wanneer ik ze samen naast de wortelen zet (zie tips)

Het essentieel verschil tussen sjalotten en ui is: één plantui vormt één grotere ui en één sjalot worden tot wel 8 à 10 sjalotten en hebben bijgevolg wat meer standruimte nodig.

Tegenwoordig zie ik her en der het aanbod aan verschillende soorten plantajuin en -sjalot bijna exponentieel toenemen. Waar er vroeger meestal “gewone” sjalot en rode & gele ajuin te koop was, zijn er nu veel meer rassen. Ook de witte rassen lijken terug op te komen.

IMG_0487
Een tegenvallende oogst, 2015

Teeltzorgen

Plantui zet ik telkens in het voorjaar (maart/april) ongeveer 10-15cm van elkaar. Sjalot heeft wat meer plaats nodig en zet ik dus eerder een goede voet uit elkaar. Voor mij hoeft het allemaal niet zo perfect te zijn.

Wanneer je de ui plant, zorg er dan voor dat het tipje nog nét zichtbaar is, maar wel goed in de grond zit.

Het is ook perfect mogelijk om ajuin te zaaien of zelfs plantuitjes kweken. Opnieuw meer dan keus genoeg in de zaadcatalogi.

Rassen

Plant ajuin

Sturon is een tamelijk “standaard” ras van plantui.

Zaai ajuin

Het voordeel van zaaien is dat er veel keuze is. Het is ook hier dat je de speciale rassen zal moeten zoeken.

Veel kennis over ajuin zaden heb ik nog niet 🙂

De leukste is wel Ailsa Craig (of Giant Exhibition of Kelsae) .Een heirloom variëteit die vooral wordt gebruikt in wedstrijden voor reuzengroenten. Een enorme, dikke ajuin dus. De smaak is zacht en zoet, maar de houdbaarheid is helaas erg kort in vergelijking met de gangbare ajuin. Voor wie het record van 8+kg ooit wil evenaren: start heel vroeg. Sommige wedstrijd-kwekers starten het haar voordien al! Voor de “gewone” liefhebber is een gewicht van 1kg zeker en vast haalbaar.

Oogst

Einde zomer, als het loof begint te vallen, dan is het tijd om de uien te oogsten. Je kan ze nog wat laten drogen in de zon bij droog weer en daarna eventueel opbinden. Daarna moet je regelmatig eens checken of er geen rotte uien tussen zitten. Die moet je dan wel verwijderen, vooraleer ze de andere ajuinen aansteken.

Tips

Om plaats te besparen en de ajuinvlieg tegen te gaan, plant ik de uitjes vlak naast een rij wortelen. Parallel op 5cm ongeveer. De geur van de ene plant helpt tegen de vijanden van de andere plant. In 2015 had ik amper last van wortelvlieg, maar wel heel fel van de ajuinvlieg. Waar zit het probleem? Geen idee, maar iedereen had er heel fel last van, had ik de indruk. En toch blijven we proberen 🙂

Gebruik eventueel een insectengaas tegen de ajuinvlieg.

Vogels durven wel eens denken dat de eerste “sprieten” van de ajuin insecten zijn en dan wippen ze geregeld wel eens een ajuintje uit de grond. Je kan sjalotten en ajuinen eventueel in trays “voorkiemen”.

Bind ajuinen in strengen bij elkaar en hang ze omhoog om te drogen. Regelmatig nakijken op rotte exemplaren en deze verwijderen.

Zet de pant ajuin op 5cm van elkaar. Wanneer de uitjes groeien, dun je ze uit op 10cm en gebruik je de uitdunsels als stengelui. Gewoon het kleine bolletje onderaan verwijderen en je hebt stengelajuin. Véél sneller dan het zaaien van stengelui.